Sirokon silmässä

kuvittelua kaikenlaista

Visio 3/6

Posted by sirokko : 12 maaliskuun, 2017

Joskus vuosia sitten kyselin kanssaihmisiltäni, minkä värisenä he näkevät vihan. Värejä tuli yhtä paljon kuin vastauksiakin, jokaiselle värien yhdistäminen tunteeseen on siis henkilökohtainen assosaatio.  Tämä muistui nyt mieleeni ja aloin pyöritellä ajatusta, miten kuvaisin omaa vihanäkemystäni.
Vaikeaa sinällään, koska en ole koskaan oikeasti vihannut mitään tai ketään, hetkellisesti vihastunut kyllä, ärsyyntynyt, ollut välinpitämätön, raivostunutkin, mutta oikea viha on mielestäni paljon enemmän.  Näen sen terävänä, kylmänä, läpipääsemättömänä ja pitkäkestoisena tilana, joka kohdistuessaan sulkee pois kaikki muut tunteet, ymmärryksenkin. Värinä se olisi kylmä valkoinen, tyhjä, joka kuitenkin sisältää kaikki värit, mutta josta ei saa otetta, ei mitään irti. Ja kuitenkin se sama valkoinen sisältää lämpöä ja rakkautta vihan kohteen ulkopuolella oleville, samoin kuin voi myös aiheuttaa negatiivisuudellaan vahinkoa ympäristölleen.  Viha on siis tunne, jota en oikein jaksa ymmärtää, ainakaan vielä.

Yritin silti maalata sitä esiin jotenkin. Ensinnäkin se toi mieleeni kivikovan timantin, päätin lähteä geometrisen abstraktista. No, en onnistunut saamaan värejä mieleisekseni, joten latasin tekeleeni Gimpiin ja jatkoin digitaalisesti. Ei siitäkään kummaa tullut, näytti liian seesteiseltä niin vahvaksi tunteeksi ( en saanut tehtyä edes mieleisiäni raameja), mutta ehkä tämä onkin hyvin pidätelty, kätketty viha, jota ei ulospäin näe, mutta joka huomaamattaan levittää huurretta ympärilleen  🙂

 

 

Toinen versio samasta kuvasta. Tässä sama tunne on mielestäni näkyvästi paksu, synkkä ja kalvava, koston tunnetta sisältävä.  Joku muu voi ja saa nähdä näissä ihan muita tunteita, ja kertokaa ihmeessä mitä näette.

 

Lisää tunteita jaossa täällä

16 vastausta to “Visio 3/6”

 1. Selma said

  Timanttista vihaa, se on varmasti kaikkein suurinta. Viha on hankala tunne, näinkin sen voi kai ilmaista 🙂

 2. Visioissa on se hyvä puoli etteivät ne ole kelleen toiselle samat kuin itselle. Ja se tekee visioista ainutlaatuisia. Tämä visio voi olla vihaa koska viha on jotakin sellaista minkä voi mieltää kovaksi kuten timantti ja alimman värit sopivat siihen hyvin tummana antamaan voimakkuutta. Ylin antaa erilaisen kuvan, pehmeämmän, kylmyyttä… Viha on kuluttavaa ja todella voimakas tunne, voiko sitä edes kuvat täysin, koska sen tuntee niin erilailla. Minusta työsi ovat hienot!!

  • sirokko said

   Aivan, ihmiset näkevät eri tavalla ja tuntevat eri tavalla. Vihan tunteminenkin ilmenee eri tavalla eri ihmisissä. Tunne on askarruttanut minua jo pitkään, koska en oikein ymmärrä sitä. Olen keskustellut useammankin ihmisen kanssa aiheesta ja mielenkiintoisia versioita olen kuullut. Siksi kai aihe tulikin taas mieleeni. Mahdoton kuvattava tosiaan, mutta olen ainakin yrittänyt omaa versiotani 🙂

 3. UUna said

  Tekstisi ja visiosi on niin mieleen jäävä ja vaikuttava, että se tulee väkisin mukaan kuvaa katsoessa. Ja miksei saisi tulla, nehän ovat pari.
  Ensimmäisessä kuvassa on terävyyttä, haavoittavuutta, jota viha on. Hyvin siis olet vihan tavoittanut. Toisessa kuvassa on tosiaan dramatiikkaa, siinä viha on vallannut koko omistajansa mielen.
  Viha on kalvavaa ja hallitsevaa, muut tunteet eivät pääse läpi. Itse en ole koskaan vihannut ketään tai mitään, toivottavasti ei tarvitsekaan antautua tälle kalvavalle tunteelle.

  • sirokko said

   Kirjoitinkin ajatukseni juuri siksi, että se auttaisi ymmärtämään kuvaani, muutenhan tuo kuva voisi ilmaista vaikka mitä, niin kuin varmaan muitten silmissä ilmaiseekin. Tunteet ovat niin henkilökohtaisia ja abstrakteja. Vihaa en haluaisi koskaan tuntea minäkään, onneksi tunteet voi purkaa ja selvittää ennen kuin kehittyvät niin pitkälle.

 4. susupetal said

  Tuo on totta, mitä Esther tuossa kommentoi.
  Jäätävää, energiaa syövä, raivoisaa ja yhtä aikaa kivikovaa. Jäin miettimään tuota yhtälöä, raivon punaista, vihan kalsaa sinistä. Timantin materiaali ja muoto kuvaavat todella hyvin vihaa. Kovia kylmiä, särkymätöntä. Hyvä metafora ja nuo värit kiteyttävät tuon tunteen kylmyyden.

  Heh, itselläni tänä aamuna sama tunne käsittelyssä!

  Viha on voimakas tunne. Itselleni viha on ollut aina ehdottomasti kielletty tunne, aikanaan terapiassa sitä tunnelukkoa yritettiin avata.
  Aika huonoin tuloksin.
  Edelleen vihattava tunne.

  • sirokko said

   Aika usein vihaan sekoittuukin raivo. Minä saatan raivota muuten vaan purkautumiskeinona, joten menin sen yli vielä kylmempään vihaan, tai niin sen ainakin kuvittelin. Purkamattomat tunteet kerääntyvät ja muodostavat lopulta vihan, niin sen kuvittelen tapahtuvan. Aina ei voi purkautua tai selvitellä, silloin käsittelemättömät asiat jäävät jäytämään, ainakin minua. Yritän raivota tarpeeksi hetkellisesti 🙂

 5. Millin said

  Vaikea on vihaa kuvata, väritkin voivat vaihtuvat vihan mukaan. Siirrynkin iloni kanssa tähän kahden vihan väliin, kiukutelkaa vaan omilla tahoillanne ;D
  Ylin työssäsi on kylmää lähes jäätävää vihaa, toisessa se on taas hyökkäävää. Hyvin olet onnistunut visiossa.

  Katsoin ohjelmaa, jossa tieteellisestikin todistettin, että ihmisen aivot eivät ole luotu vihalle ja negatiivisille tunteille. Jokainen ikävä ajatus kuihduttaa aivosoluja ja lopulta sairastuttaa koko ruumiin. Sen sijaan positiivinen ja iloinen ajatus saa aivot virkistymään ja koko kroppa voi hyvin.

  • sirokko said

   Olen samaa mieltä kanssasi, viha syrjään ja tilaa positiiviselle ajattelulle! Ongelmat voi korjata muutenkin.
   Oli vaikea toteuttaa tämä visio edes jotenkuten, mutta onneksi saa yrittää 🙂

 6. Aino said

  Hienosti visioitu!

 7. harakka said

  Alin kuvasi tuo mulle enemmän vihaa esiin…se on synkkä ja tummanpuhuva.
  Mutta hienosti olet saanut sen vihan esiin maaluksellasi.

 8. riitta k said

  Viha on minullekin aika voimakas sana, kunnon vihasta ei oikein ole kokemusta. Mutta minulle tuo tumma on vihaisempi. Vaalea on vihalle ehkä liian kevyt, vaikka kylmä onkin.

 9. Maahinen said

  Jäätävää vihaa on ensimmäisessä työssäsi. Timantti kuvaa kovuutta upeasti ja jäiset värit, tuovat kylmän tunteettoman vihan. Alempi kuva on synkempi. Siinä vihan agressiovaihe ehkä ohi ja viha on jäänyt synkän jäytävänä kantajaansa. Ikäänkuin vihaaja olisi käpertynyt omaan vihaansa yksinään.
  UPeasti kuvaat tätä voimakasta tunnetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s