Sirokon silmässä

kuvittelua kaikenlaista

Inspis 7

Posted by sirokko : kesäkuu 18, 2015

Ihan pakko oli kokeilla sulattaa vahaliituja minunkin. En vaan ymmärrä miten ihmeessä Harakka on niillä saanut aikaan niin hienoa jälkeä!
Mutta kokeiltu on ja kerronpa miten. Kärsivällisyyttä, tästä nimittäin tuli taas sellainen ’hiiri se kissalle takkia ompeli’ -juttu.  Minulla ei ollut sen kummempia välineitä kuin katkennut teräsveitsi, jota siis yritin kuumentaa kynttilänliekillä. Sillä raaputin ja levittelin liitua, tai ainakin yritin mustaksi gessotulle pahville.

IMG_2680

Hm.. jonkin sortin mandariinipuu, ehkä.   Parempi kokeilla silitysrautaa. Otin leivinpaperia ja silitin puun siihen…

IMG_2691

Tarpeeksi kun silittää, niin mandariinipuu muuttuu juhannuskokoksi. Minua kuitenkin kiinnosti se leivinpaperiin jäänyt väri, jonka vuorostaan silitin valkoiselle paperille. Ei näyttänyt oikein miltään, joten leikkasin päälle kuvan ja silitin uudestaan. Kuva pysyy aika hyvin vahassa kiinni ilman liimaakin.

IMG_2701

Samaan tulokseen kyllä pääsee vesiväreilläkin ilman vaivaa.  Innostuin kuitenkin niin, että aloin terottaa liituja suoraan valkoiselle paperille , lehtileikkeiden alle ja päälle, ja silitin puhtaan leivinpaperin läpi. Muistui mieleen marraskuun selätys..

IMG_2684

Paperileikkeet kannattaa kyllä liimata jälkikäteen paremmin, jos aikoo työtä käyttää johonkin. En uskaltanut liimata etukäteen, kun en tiennyt miten liima käyttäytyy kuumetessaan.

Miten tämä sulatteluhomma sitten oikein pitäisi tehdä, sitä en vielä keksinyt enkä löytänyt netistäkään ohjeita. Paitsi kuumailmalla puhalteluun, mutta sellaistakaan ei minulla ole. Siksi Harakan kuumalla lastalla levittely kuulostikin ensi alkuun hyvältä idealta… No ehkä tämä vielä  joskus valkenee minullekin.

Mainokset

24 vastausta to “Inspis 7”

 1. harakka said

  No, hienoja juttuja olet täällä taas tehnytkin!
  Ovat tosi kauniita katsella.
  Mutta mä kuumensin nyt tähän viimeiseen työhöni sen pahvin lieden lämmöllä kuumaksi, tai sellaseksi, että näin, että siinä liitu voi alkaa sulaa.
  Sitten vain liitua siihen pahville ja siihen se suli heti ja sitten aloitin sen valuttamisen siinä.
  Hitaasti..niin kauan,että kuivui ja jähmettyi.
  Sä teet täällä niin tosi hienoja töitä, että voi juku!
  Tulinkin sulle toivotteleen oikein hyvää Juhannuksen aikaa!

  • sirokko said

   Ai että pohjankin voisi kuumentaa, tietysti, hm.. kaasuhellalla ei ehkä mutta uunissa… Kokeilin sulattaa liitua liekillä mutta se liitukin syttyi, paloi kuin kynttilä ikään, se Havin valumaton 😀

 2. Armiida said

  Mielenkiintoisia kokeiluja. Ja sanoisin, että kaunista jälkeä tuli noista kokeiluista.Tuosta viimeisestä tulee mieleeni korallit, joiden päälle on pudonnut jotain mainospapereita.

 3. Hienoja ”kokeiluja”, jokaisessa kuvassa omaleima, erilaisuus, iloa,väriä,kokelilua,tykkään!
  Tähän kuumavahailuun on olemassa ns aloituspaketti ostettavissa, jossa värit, silitysrauta ja paperia. Mutta kotona jos on silitysrautaa sitä voi kuumentaa ja pitää paperia siinä päällä,niin minä teen ja sitten maalailen, värit levittyvät valuen ja saa mihin sen haluaa. Jos raudalla väriä silittelee saa erilaista jälkeä. Keinot monet miten kukin tätä tekee 🙂

  Hyvää juhannusta!

  • sirokko said

   Kiitos tiedosta, niinpä tietenkin, noinhan ne värit todella sulavat ja pysyvät juoksevina, joten niitä ehtii työstääkin. Silittämällä ei oikein voi ohjailla, väritkin litistyvät ja paksut pintaefektit jää pois. Lämpölevy olisi kätevä tähän hommaan.

 4. lepis said

  Voi vitsit! Nämä ovat kyllä niin opettavaisia kokeiluja ja postauksia mitä teiltä tytöt nyt tulee näihin Inspis-haasteisiin! Huikeeta irrottelua! Ja työt kertakaikkisen upeita. Tykkään tuosta juhannuskokosta todella paljon! Ja viimeisessä on paljon pikkueläviä taasen sieltä toisista galaxeista 🙂
  Ihanaa keskikesän juhlaa, Sirokko!

 5. raita said

  Nyt on aivan pakko mennä kaivelemaan pojan kynälaatikoita, jos siellä olisi vielä noita vahaliituja sulatettavaksi. Pitäisköhän kuitenkin kantaa kaasuhella pihalla, onko tässä nimittäin tulipalon vaaraa. Kaunita töitä. Tunnellmallista keskikesän juhlaa!

 6. susupetal said

  Upeaa jälkeä ja värien kierrätys paperilta toiselle on hauskaa! Itse kavahdan kaikkea kuumaa työskentelyä, onnistun aina polttamaan näppini. Talo on vielä säästynyt.

  • sirokko said

   Meillä on onneksi kivilaattalattiat, joskus näet olen onnistunut polttamaan paperin aika liekillä … ei pitäisi tulella leikkiä.
   Vahaliidussa onkin se hyvä puoli, että sitä siirtyy helposti paperilta toiselle, värit tosin sekoittuu.

 7. Millin said

  Hienoja töitä ja ideoita syntyi tehdessä.Kaunis mandariinipuu, pidän juhannuskokostasi ja seuraavastakin. Kuvan silittäminenkin siis onnistuu. Omakin inostus vaan lisääntyy, kunhan yöt pitenevät:)
  Hakusanaksi enkaustiikka tai enkaustik löytyy vinkkejä. Olen käyttänyt vanhaa silitysrautaa, tavallista, ei höyryreikiä pohjassa. Väriä suoraan kuumaan pohjaan ja se silittetään paperiin. Kaikkea voi kokeilla. ei hassumpia tapoja sinullakaan.

  Iloista Juhannusta!

  • sirokko said

   Ai harmi kun olen heittänyt kaikki vanhat raudat pois, no niin, niitäkin taas olisi tarvittu! Mutta täytyy keksiä jotain muuta vastaavaa, nyt kun olette kertoneet niksin 🙂 Encaustic art, tottakai, eipä tullut mieleen, pitääkin googlata, kiitos vinkistä!

 8. momforfour said

  Olen harkinnut, että sulattaisin lasten vanhoja vahaliituja silikonimuotissa (esim. Hello Kittyssä) niin, että niistä tulisi uusia jännän mallisia liituja, mutten ole saanut aikaiseksi. Kiva nähdä, että liituja voi sulattaa ja käyttää näinkin. Tosi nättejä töitä taas!

  • sirokko said

   Sulattamalla pääsee tosiaan hyvin eroon vanhoista liidunpätkistä, muottiin sulatettuna saa vielä uusiokäyttöönkin, hyvä idea! Löysin just youtubesta mahtavan videon raudan pohjaan sulatetusta vahasta, vautsi mitä kaikkea hienoo saakaan aikaan kun sen osaa.. taisi olla joku Doyles Printing encaustic tai jotain sinne päin. Olisi kantsinut etsiä paremmin ennen kuin rupesin näitä kokeilemaan, mutta oli kumminkin hauskaa yrittää löytää keinoja itsekin.

 9. Aina said

  Vaivaa olet nähnyt, mutta aivan ihka-ihania töitäkin tuli. Kokeilu kannatti. Iloista juhannusta sinulle suuri taiteilija 🙂

 10. Liplatus said

  Täällähän värein hehkutetaan. Kokeilun kukoistusta, upeita temperamentikkaita töitä.

  Hyvää Jussin jatkoa! 🙂

 11. On niin mielenkiintoista että tekis mieli heti kokeilla.Kaunista ja ihanan ”sulvaa”jälkeä ja mukavia tarinoita töissäsi. Kiitos kivasta hetkestä.

 12. Selma said

  Jopas onkin hienoa tekniikkaa ja upeita töitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s